Pogosta vprašanja 2019-10-11T12:25:46+00:00
Loading...
ZAKAJ BELJENJE ZOB?
ZAKAJ IZBRATI fläsh?
KATERI fläsh PROIZVOD IZBRATI?
POGOSTA VPRAŠANJA O BELJENJU

Pogosta vprašanja o beljenju zob

Zbrali smo najpogostejša vprašanja, ki jih pacienti zastavljajo zobozdravnikom na temo beljenja zob. Preberite odgovore na vprašanja in izvedeli boste praktično vse, kar morate vedeti o beljenju zob.

Kaj določa naravno barvo zob?

Naravna barva zob je odvisna od sestave in strukture zobnega tkiva, ki ga določi genetika. Vsak zob je zgrajen iz dentina, ki je notranja plast in sklenine, ki je zunanja plast.

Barva zob je naravno odvisna od dentina, ki ga po vsej površini pokriva zobna sklenina. Ker je dentin nekoliko temnejše barve, sklenina pa je prosojna, je videz zob pri vsakem posamezniku drugačen. Sčasoma se zobje zabarvajo.

Kaj je zabarvanje zob?

Zabarvanje zob je na pogled zelo neprivlačno, vendar za zdravje zob ni škodljivo. Zabarvanje zob je lahko zunanje ali notranje.

Pri zunanjem zabarvanju so zobje zabarvani zaradi prisotnosti barvil na zobni površini. Za odstranitev zunanjega zabarvanja običajno zadostuje belilna zobna pasta ali profesionalno čiščenje zob pri zobozdravniku.

Z leti prihaja tudi do notranjega zabarvanja, ker so v sklenini prisotne majhne razpoke in pore. V teh prostorih so prisotne snovi, ki povzročijo, da se zobje zabarvajo in postanejo temnejše barve. Za posvetlitev notranjega zabarvanja uporabljamo različne metode beljenja zob.

Kaj povzroča zabarvanje zob?

Zobje se zabarvajo zaradi staranja, neočiščenih zobnih oblog, bruksizma, jemanja nekaterih zdravil, madežev čaja, rdečega vina, kave in kajenja. Tudi mrtvi (avitalni) zobje spremenijo barvo in postanejo temnejši.

Kaj je beljenje zob?

Beljenje zob je kratkotrajen postopek za posvetlitev naravnih zob. Lahko rečemo, da je beljenje zob proces, pri katerem se barvila, ki so prisotna na površini ali globlje v zobni sklenini razgrajujejo s kemičnim procesom oksidacije.

Aktivni kisik razgrajuje barvila, pri čemer ostaja struktura zobne sklenine nespremenjena. Znanstvene študije so pokazale, da po izvajanju beljenja zob pod nadzorom zobozdravnika ni trajnih poškodb na zobnih tkivih ali zobnih strukturah.

Kaj vsebujejo belilni geli?

Vsa belila, ki se uporabljajo za beljenje zob, vsebujejo kemikalije, ki prodrejo v notranjost zoba. Za beljenje zob se uporabljajo belilni geli, ki vsebujejo karbamidni peroksid ali vodikov peroksid v različnih koncentracijah. Ko je karbamidni peroksid nanesen na zobe, razpade na ureo in vodikov peroksid.

Kdo si lahko pobeli zobe?

Beljenje zob je primerno skoraj za vsakogar. Pred beljenjem zob je treba popraviti neustrezne plombe in pozdraviti morebitno vnetje dlesni.

Z beljenjem zob se lahko posvetli naravne zobe, ne da se pa beliti plomb, prevlek in drugih protetičnih delov. Pacientom se zato svetuje, da si pobelijo zobe že pred izvedbo protetičnih nadomestkov.

Tudi starost ni ovira za beljenje zob, saj se zobje lahko varno pobelijo v kateri koli starosti.

Kje opraviti beljenje zob?

Obstajata dva načina beljenja zob – pri zobozdravniku ali doma.

Za beljenje zob pri zobozdravniku se uporablja 32 % ali 6 % vodikov peroksid, ki ni primeren za uporabo izven ordinacije. Učinek je predvidljiv in zagotovljen tudi pri trdovratnih zabarvanjih in pri vseh barvnih odtenkih zob.

Za beljenje doma se uporablja 10 % ali 16 % karbamid peroksid. Beljenje na domu poteka brez nadzora zobozdravnika. Beljenje je bolj dolgotrajno in manj predvidljivo. Ni primerno za vse vrste zabarvanj in ne za vse barvne odtenke zob.

Kako poteka beljenje zob doma?

Pred beljenjem zob je treba obiskati zobozdravnika. Na podlagi odtisa zob se pripravijo posebne plastične šablone, ki se natančno prilegajo zobnim površinam. Šablone z belilnim sredstvom si nato doma sami vstavljate v usta. V ustih belilno sredstvo deluje nekaj ur ali preko noči v obdobju do 14 dni.

Za beljenje doma se uporablja nižja koncentracija peroksida.

Kako poteka postopek beljenja zob v ordinaciji?

Postopek beljenja traja približno eno uro pod neposrednim nadzorom zobozdravnika.

Postopek je zelo enostaven. Prvi korak je natančen pregled zob in ustne votline ter izbira ustrezne metode beljenja zob. Pred nanašanjem belilnega gela je potrebno ustrezno zaščititi ustne sluznice.

Sledi nanos belilnega gela na zunanje površine zob. S posebno lučko, ki proizvaja svetlobo določene valovne dolžine, se gel aktivira. Aktivni kisik razgradi barvila, ki so prisotna v porah zob. Na sklenino aktivni kisik ne deluje, zato ostaja nespremenjena.

Je ustrezna posvetlitev zob dosežena hitro?

Običajno za dober učinek beljenja zob zadostuje samo en obisk, pri čemer se barva zob pobeli za najmanj štiri stopnje. Za dosego najboljšega učinka so potrebni trije obiski v obdobju dveh mesecev.

Ali je postopek beljenja neprijeten?

Pri nekaterih pacientih se lahko pojavi med in po beljenju zob bolečina, ki se kaže kot povečana občutljivost na hladno in toplo v predelu zobnih vratov. Ta bolečina običajno izzveni v enem dnevu. Pred ali po beljenju zob se lahko predpiše analgetik. Za zmanjšanje morebitne preobčutljivosti se na zobe še vsaj teden dni po beljenju nanaša v ta namen pripravljen fluoridni gel.

Koliko bolj beli bodo zobje po beljenju zob?

Rezultat beljenja zob je odvisen od vsakega posameznika, zato tega ne more nihče natančno določiti vnaprej. Vsekakor vsa profesionalna sredstva za beljenje zob brez dvoma učinkujejo tako, da so zobje bolj beli. Svetujemo večfazno beljenje za dosego želene barve zob.

Kako ravnati po zaključenem beljenju?

Nekaj dni po beljenju zob so zobje bolj dovzetni za madeže. Zato ni priporočeno uživanje hrane in pijače, ki vsebuje naravna barvila, kot je rdeče vino, tobak, kava, čaj, curry, paradižnik ipd.

Priporočeno je uživanje barvno nevtralne hrane in pijače, kot so zelena solata, perutnina, kremne omake, sir, beli kruh, testenine, krompir, banane, riž, mineralna voda, mleko ipd.

Kako dolgotrajen je učinek beljenja zob?

Trajanje učinka beljenja zob je odvisno predvsem od stopnje in načina vzdrževanja ustne higiene ter življenjskih navad in razvad.

Če boste upoštevali navodila, ki jih dobite po beljenju zob, bodo vaši zobje vedno svetlejši kot pred beljenjem.

Za ohranjanje beline vaših zob lahko občasno osvežite vaš nasmeh z uporabo belilnih gelov doma, ali se po določenem obdobju odločite za ponovno beljenje zob v ordinaciji.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve